Vlooien bij de hond
Gepubliceerd door focus op 03/04/2012 in de rubriek Natuur en Wetenschap - Huisdieren
Naast parasieten die leven in het lichaam van de hond, zijn er ook verschillende soorten die leven op het hondenlijf. Sommige zijn alom bekend, zoals de beruchte vlo. Er zijn ook parasieten die minder vaak voorkomen, maar wel schadelijk zijn voor pups.
Vlooien zijn met afstand de meest voorkomende parasieten bij huisdieren. Het zijn insecten die een bloedmaaltijd nodig hebben om zich voort te kunnen planten.
Uit de vlooieneitjes in de omgeving van de hond komen larven die van stof en vlooienontlasting (onverteerd bloed) leven. Zoals gezegd eten de larven ook lint- wormeitjes. Larven zijn lichtschuw. Ze leven het liefst in een warme, ietwat vochtige omgeving. Daar verpoppen ze tot een cocon (pop) die wel twaalf maanden in ruststadium kan blijven. Door trillingen in de omgeving (meestal het langslopen van een mens of dier) komt de pop uit. Nu staat de jonge vlo klaar om een geschikt gastdier te bespringen. In uitzonderingsgevallen, zoals een vlooienplaag en/of een tekort aan gastdieren, zullen ook mensen worden besprongen en gebeten. De snelheid van de levenscyclus van een vlo hangt af van de vochtigheid, de temperatuur en de aanwezigheid van voedsel.
Gevolgen van vlooien
Vlooien kunnen jonge honden veel last bezorgen. Door het bloedzuigen kan na verloop van tijd levensbedreigende bloedarmoede optreden. Daarnaast veroorzaken vlooien veel jeuk en onrust. Door bijten, likken en krabben kunnen ernstige huidbeschadigingen ontstaan. Het is dus van belang dat pups worden geboren en opgroeien in een vlovrije omgeving. Dat wil zeggen dat zowel de moederhond als de omgeving waarin de dieren leven vrij van vlooien moeten zijn.
Bestrijding van hondenvlooien
Volwassen vlooien zijn met verschillende middelen te bestrijden. De moederhond kan vóór de bevalling worden behandeld met een vlooiendodend middel of worden gewassen met vlooienshampoo. De huidige anti-vlooiensprays en spot-on preparaten hebben een langdurige werking. De meeste soorten zijn minimaal een maand werkzaam. Uitwendige behandelingen kunnen beter niet meer plaatsvinden als de pups eenmaal zijn geboren.
De belangrijkste preventieve maatregel die u kunt nemen met het oog op de omgeving, is die stofvrij te houden. Op plavuizen en andere gladde vloerbedekking die geregeld wordt gedweild, bevinden zich geen vlooien. Bij gewone vloerbedekking is regelmatig stofzuigen dé manier om vlooien hun voedsel (stof) te onthouden. De jonge stadia van de vlo (larve en pop) zitten echter op plaatsen waar de stofzuiger moeilijk bij kan: tussen plinten en in naden, kieren en (met stof beklede) meubels. Het is daarom effectiever niet alleen
goed te stofzuigen, maar de omgeving ook met een vlooienbestrijdingsmiddel te behandelen. Het beste resultaat bereikt u met een omgevingsspray waarin een zogenaamde IGR (Insecten Groei Remmer) aanwezig is. Dit middel doorbreekt de levenscyclus van de vlo en zorgt er zodoende voor dat de larven niet kunnen uitgroeien tot jonge vlooien. Afhankelijk van de werkingsduur van de gebruikte spray moet de omgeving minimaal elke twee tot zes maanden worden behandeld.
Tegelijk met het vlovrij maken van de omgeving kunnen ook de vlooieneitjes steriel gemaakt worden. Dit gebeurt door druppels in de nek of een tablet die de hond moet innemen. Mocht een vlo toch door alle bovengenoemde barrières heen breken en bij de hond een bloedmaaltijd opnemen, dan zorgt de IGR ervoor dat de eitjes steriel worden en niet uitkomen. Op deze wijze wordt voorkomen dat vlooien ook tegen de nieuwere middelen resistent worden. Het duurt wel enkele weken voordat het effect van een IGR zichtbaar wordt. In de tussentijd kunnen steeds nieuwe infecties van buitenaf plaatsvinden.
In dat geval moet de hond tegelijkertijd worden behandeld met een middel dat volwassen vlooien doodt.
Het zal duidelijk zijn dat vlooienbestrijding alleen succesvol kan zijn wanneer alle dieren (andere honden en katten) in huis behandeld worden, ook al zijn op het eerste gezicht bij hen geen vlooien te zien. Een continue behandeling met IGR (het hele jaar door) is een veilige en doeltreffende wijze van preventie.
Wanneer u de vlooienbestrijding zorgvuldig en regelmatig bijhoudt, zal het probleem zo niet helemaal verdwijnen, dan toch wel minimaal goed beheersbaar blijven. Zelfs wanneer u de aanstaande moeder tijdig en goed tegen vlooien heeft behandeld, kunnen er bij de pups toch af en toe vlooien te zien zijn.
- Computer
- Huis en Tuin
- Lifestyle
- Natuur en Wetenschap
- - Huisdieren
- - Wetenschap
- Toerisme
- Vrije tijd en hobby
Soorten en gebruik van badmutsen
Leer meer over de geschiedenis en evolutie van badmutsen en ontdek de voordelen ...
Wat is het nut van het fixeren van muren?
Het fixeren van muren is een handeling in het schilder klaar maken van muren die...
gouden tips voor mooi egaal geschilderde muren
Droom jij ook van een mooi afgewerkt interieur. Dan zal je niet kunnen ontkenne...
Op zoek naar je geluk , en hoe doelgerichte therapie je hierbij kan helpen. Twe...