Gebakken sint-jakobsschelpen met preivinaigrette
Gepubliceerd door focus op 03/04/2012 in de rubriek Lifestyle - Eten en drinken
Een lekker gerechtje om van te smullen met vier personen. De gebakken sint-jacobsschelpen met een vinaigrette van prei.
Nodig voor vier personen:
- 12 grote sint-jakobsschelpen, schelp verwijderd
- 2 el olijfolie
- zeezout en zwarte peper
- een beetje citroensap
Preivinaigrette
- 8 middelgrote stengels prei, alleen het wit
- 125 ml extra vergine olijfolie
- 1 el dijonmosterd
- 1 el cider- of wittewijnazijn
- een snufje fijne tafelsuiker (naar keuze)
Voor erbij:
- bladpeterselie, alleen de blaadjes
Bereiding van de gebakken sint-jakobsschelpen:
- Bewaar de schoongemaakte sint-jakobs- schelpen bij kamertemperatuur terwijl je de preivinaigrette bereidt.
- Snijd het wit van de preien in dunne ringen, was deze goed, laat ze uitlekken en dep ze droog. Verhit 2 eetlepels extra vergine olijf-olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de preiringen met een beetje zout en peper toe. Laat ze 6-8 minuten zwe-ten, terwijl je ze af en toe omschept, tot ze zacht maar nog niet bruin zijn.
- Maak intussen de vinaigrette: doe de reste-rende olijfolie, mosterd, azijn en een snufje zout en peper in een jampot met schroefdek-sel. Draai het deksel dicht en schud de vinai-grette goed; proef of je nog zout en peper wilt toevoegen of voeg indien nodig nog een snufje suiker toe.
- Voeg zodra de prei zacht is een paar eetle-pels vinaigrette toe en schep alles goed om tot de prei rondom met de vinaigrette is bedekt.
- Snijd de sint-jakobsschelpen horizontaal doormidden. Verhit een dun laagje olijfolie in een koekenpan met dikke bodem tot de olie echt goed heet is. Bestrooi de sint-jakobs-schelpen met zeezout en zwarte peper en leg ze in de pan, met de klok mee in een cirkel. Bak ze 1 minuut, tot ze aan de randen goud-bruin worden, en keer ze dan in dezelfde volgorde als waarin je ze in de pan hebt gelegd. Bak de andere kant niet langer dan 1 minuut: de sint-jakobsschelpen moeten nog iets terugveren als je er licht op drukt.
- Schep de preivinaigrette op voorver-warmde borden. Schik de sint-jakobs-schelpen erop en sprenkel nog een klein beetje preivinaigrette over de borden. Serveer de sint-jakobsschelpen meteen, met de peterselie.
- Computer
- Huis en Tuin
- Lifestyle
- - Mode en shoppen
- - Diversen
- - Eten en drinken
- Natuur en Wetenschap
- Toerisme
- Vrije tijd en hobby
Soorten en gebruik van badmutsen
Leer meer over de geschiedenis en evolutie van badmutsen en ontdek de voordelen ...
Wat is het nut van het fixeren van muren?
Het fixeren van muren is een handeling in het schilder klaar maken van muren die...
gouden tips voor mooi egaal geschilderde muren
Droom jij ook van een mooi afgewerkt interieur. Dan zal je niet kunnen ontkenne...
Op zoek naar je geluk , en hoe doelgerichte therapie je hierbij kan helpen. Twe...