Porselein - het witte goud uit China
Gepubliceerd door beesjen op 19/04/2012 in de rubriek Natuur en Wetenschap - Wetenschap
Tegenwoordig is fijn porselein niet meer uitsluitend voorbehouden aan koningen. Deze Chinese uitvinding uit een ver verleden was in Europa zeer gewild. Dankzij de experimenten van alchemist Johann Friedrich Böttger (1682-1719) is porselein nu in bijna elk huishouden te vinden.
De term porselein is ontleend aan het Italiaanse porcellana, 'pareloester', waar het qua kleur op lijkt. Porselein wordt beschouwd als het mooiste voorbeeld van keramiek. Het bestaat uit een combinatie van kaolien (zachte, kneedbare klei), kwarts en veldspaat (een kleurloos mineraal), die bij het bakken uithardt. De temperatuur van de oven varieert van 1000 tot 1450 °C.
Dit kostbare porselein kwam oorspronkelijk uit China, dat een lange traditie had op het gebied van aardewerk en keramiek. Voorwerpen die bewaard zijn gebleven uit de westelijke Tsjoedynastie (1122-770 v.C.) bevestigen dat aardewerk al minstens 2500 jaar geleden bestond. Geleidelijk verfijnden de Chinezen de fabricagetechnieken van het porselein en al in de Tangdynastie (618-907 n.C.) glazuurden ze de producten. Volgens deskundigen dateert de uitvinding van het porselein uit 618 n.C. Vanwege de witte, haast transparante glans werd porselein ook wel 'wit goud' genoemd. Tijdens de Sungdynastie (960-1279) maakten de Chinese ambachtslieden sierlijke porseleinen voorwerpen, afgewerkt met glazuur in tinten als ivoor, bleekgroen, bleekblauw, roodbruin en zwart. De belangrijkste voorwerpen kregen een groenig glazuur. Het porselein maakte een opmerkelijke opleving door tijdens de Ming-dynastie (16e- 17e eeuw). Middelpunt van deze verbazingwekkende wedergeboorte was het stadje Tsjingté-chén, dat meer dan drieduizend ovens bezat.
De eerste berichten over 'Wit goud' bereikten Europa in de 14e eeuw. Tegen het einde van de Ming-dynastie, in de eerste helft van de 17e eeuw, werd de kostbare koopwaar ingevoerd in Europa, eerst door Portugese en Hollandse handelaren, later door Engelse kooplieden. Vooral de Europese koningshuizen waren dol op porselein.
De Chinezen behandelden de kunst van het porselein maken als een staatsgeheim en Europese imitatiepogingen leverden weinig meer op dan zachter, grover geglazuurd aardewerk. De doorbraak vond plaats aan het hof van Augustus III van Saksen, die de alchemist Johann Friedrich Böttger (1682-1719) opdracht had gegeven om het geheim te ontsluieren. Samen met de natuurkundige/wiskundige Ehrenfried Walther von Tschirnhaus (1651-1708) slaagde Böttger erin om een bijzonder hard, rood keramiek te produceren, het Böttger-steengoed. In 1708 maakte hij voor het eerst zuiver wit porselein, toen hij zuivere kaolien uit Schneeberg gebruikte in plaats van de ijzerhoudende gekleurde klei.
Böttger wordt dan ook beschouwd als de uitvinder van het Europese harde porselein. Twee jaar later werd er een porseleinfabriek opgericht in de buurt van Meissen. Toen de vaklieden het geheim eenmaal hadden onthuld, volgden er fabrieken in Wenen en Venetië. In de tweede helft van de 18e eeuw kwamen er nog veel meer porseleinfabrieken in Duitsland. De belangrijkste waren die in Nymphenburg, Frstenberg, Frankenthal en Berlijn. Het fijne karakter van het porselein sloot bijzonder goed aan bij de artistieke gevoeligheid van het rococo. De voor deze periode kenmerkende chinoiserie-stijl kwam ook tot uitdrukking in de vormgeving en decoratie van porseleinen voorwerpen.
- Computer
- Huis en Tuin
- Lifestyle
- Natuur en Wetenschap
- - Huisdieren
- - Wetenschap
- Toerisme
- Vrije tijd en hobby
Soorten en gebruik van badmutsen
Leer meer over de geschiedenis en evolutie van badmutsen en ontdek de voordelen ...
Wat is het nut van het fixeren van muren?
Het fixeren van muren is een handeling in het schilder klaar maken van muren die...
gouden tips voor mooi egaal geschilderde muren
Droom jij ook van een mooi afgewerkt interieur. Dan zal je niet kunnen ontkenne...
Op zoek naar je geluk , en hoe doelgerichte therapie je hierbij kan helpen. Twe...