Konijnen houden Basisinformatie
Gepubliceerd door Kim D op 28/02/2013 in de rubriek Natuur en Wetenschap - Huisdieren
Een lief, klein konijntje als huisdier spreekt tot de verbeelding voor de meeste kinderen. Maar met zoveel informatie die er te vinden is op het internet en bij fokkers, wordt het soms moeilijk om juiste informatie te vinden over het juis houden van deze sociale dieren.
Waar haal je je dieren?
Eerst en vooral doe je er goed aan om je nieuwe huisdier niet te halen bij een dierenwinkel of aangeboden nestjes op het internet maar wel bij een fokker of beter nog bij een opvangcentrum. Er zijn namelijk meer dan genoeg '2de hands'konijnen op de wereld die op zoek zijn naar een nieuwe thuis. Maak de keuze ook zeer bewust, daar konijnen een levensverwachting hebben van gemiddeld 8 jaar.
Verschillende rassen
Er zijn verschillende rassen bij konijnen maar de verzorging ervan is over het algemeen hetzelfde. Alleen heeft de ene net iets meer plaats nodig door zijn grotere formaat dan de andere. Aangezien konijnen ook groepsdieren zijn, denk je er best goed over na of je bijvoorbeeld wel voldoende plaats hebt voor de grotere rassen zoals o.a. de Vlaamse Reus. Kies je voor de kleinere rassen dan heb je meestal al voldoende ruimte aan ongeveer 1-2m²/ konijn.
De keuze van het hok
In welk hok je je dieren gaat plaatsen kies je volledig zelf en is ook afhankelijk van de plaats waar je je dieren gaat zetten. De minimum vereisten zijn wel dat er een slaapplaats aanwezig is, apart van de loopruimte en dat ze geen mogelijkheid hebben tot ontsnappen. Plaats je je dieren buiten? Zorg dan dat je dieren niet onder het hok kunnen doorgraven, bijvoorbeeld door kippengaas onderaan te bevestigen. Maar zorg er ook voor dat je dieren minstens een droge slaapplaats hebben wanneer niet het hele hok waterdicht is. Plaats de dieren ook zeker niet in de tocht, zowel binnen als buiten, aangezien dit voor ernstige ziekten kan zorgen. En probeer ook het voedsel en water te plaatsen op een droge plaats.
Welke bodembedekking gebruik je best
Ook dat is weer deels afhankelijk van wat u er zelf van verwacht en waar het hok staat. Staat het hok buiten, dan gebruikt u best stro of aubiose. Dit blijft niet al te lang nat en gaat niet vliegen bij het minste beetje wind. Staat het hok binnen? Dan zijn er andere mogelijkheden zoals een houtkorrel die vergelijkbaar is met kattenzand. Een veelgebruikte bodembedekking zijn houtsnippers. Dit is niet zo'n goed idee i.v.m. het stof dat daarin zit, ook dit kan weer voor problemen met de luchtwegen gaan zorgen en blijft zeer lang nat waardoor het makkelijk aan de poten en in de vacht blijft kleven.
Welk voer gebruik je best
Op gebied van voeding heb je 2 verschillende soorten: een mengeling en samengeperste korrel. Een mengeling kan je geven maar wel op voorwaarde dat je dieren alles opeten. Veel konijnen eten er alleen de lekkere dingen van op waardoor ze bepaalde vitaminen en mineralen teveel én te weinig binnen krijgen. Wanneer dit het geval is bij een van je dieren, dan schakel je best over naar een samengeperste korrel. Dit is bijna hetzelfde als een mengeling, alleen zit dan alles in 1 korrel waardoor ze niet kunnen kiezen en dus altijd alles binnen hebben. Bovenop het droogvoer hebben konijnen ook hooi en groenvoer nodig. Groenvoer bouw je best in stukjes op wanneer je dieren dit niet gewend zijn. Hoe weet je dat je teveel hebt gegeven of te snel bent gegaan voor je dier? Diarree is een teken van teveel groenvoer. Ga dan een stapje terug in hoeveelheid en/of frequentie en probeer het na een tijdje zonder problemen nog eens.
Konijnen koppelen
Wanneer je 2 dieren bij elkaar wil plaatsen moet er ook rekening gehouden worden met het geslacht. 2 mannen bij elkaar is zo goed als onmogelijk, zelfs wanneer 1 of beide gecastreerd zijn. Aangezien dit tot gevechten tot de dood leidt, probeer je dit dus best niet. 2 vrouwen bij elkaar gaat meestal zonder veel problemen. Een man en een vrouw bij elkaar gaat ook probleemloos, alleen moet er dan wel rekening gehouden worden met het feit dat dan de man gecastreerd moet worden. Ga hiervoor ook op zoek naar een ervaren dierenarts! Veel dierenartsen krijgen maar weinig konijnen over de vloer waardoor hun kennis vaak niet up to date blijft. Wanneer je een man laat castreren, hou deze dan ook nog 6 weken apart van het vrouwtje zodat zeker alles uit het lichaam uit is. Vergeet ook niet dat konijnen al geslachtsrijp zijn vanaf 4 maanden en dat je dus zeker op tijd moet apart zetten en/of castreren om ongelukjes te voorkomen.
Zwangerschap
Is je konijn per ongeluk wel zwanger? Dan mag je na een draagtijd van 28-31 dagen een nestje van 2 tot 12 jongen verwachten die na een zoogtijd van minimum 6 tot liefst 8 weken op zoek kunnen naar een goede thuis. De kleintjes worden blind, doof en kaal geboren met een gewicht van 50-80g en zijn dan uiteraard enorm schattig. Maar een goede, blijvende thuis vinden voor 2-12 konijnen is geen gemakkelijke opdracht. Heb je raskonijnen en maak je bewust de keuze om toch een nestje te plannen? Laat je dieren dan niet fokken voor de leeftijd van 7 maanden. Tot dan duurt het voor de dieren volledig volgroeid zijn en pas klaar zijn voor hun 1e nestje.
Het buiten houden van konijnen
Wanneer je je konijnen buiten wil plaatsen en zij dit niet gewend zijn, wacht dan tot de minimum temperatuur buiten (ook 's nachts!) zeker 10°C bedraagt. Konijnen die gewend zijn om buiten te zitten, hebben een dikkere vacht en kunnen met wat extra stro en hooi tegen de kou, zelfs wanneer het vriest. Juist die ontbrekende dikkere vacht bij binnenhuiskonijnen zorgt ervoor dat je best wacht op die minimumtemperatuur. Wanneer je dieren de overschakeling van de seizoenen meemaken door constant buiten te zijn, gaan ook zij die dikkere vacht hebben en kunnen ze ook in de winter buiten blijven. Heb je ze liever binnen in de winter? Geen probleem, maar wacht dan niet te lang om ze binnen te halen. Anders zorgt die aangepaste wintervacht ervoor dat ze het op onze kamertemperatuur snel te warm gaan hebben.
Wanneer je voor de 1e keer konijnen als huisdier houdt, is het misschien ook wel handig om je in te schrijven op een forum over konijnen. Heb je kleine vragen waar je niet direct een duidelijk antwoord op weet of kan vinden, twijfel je of je konijn wel goed op gewicht is of bepaalde dingen wel normaal zijn en wil je daar niet direct je dierenarts voor bellen. Dan kan een forum je daar ook in helpen, door hun eigen ervaringen maar ook doordat er op veel fora wel 1 of meerdere dierenartsen meepraten en je dus op een gemakkelijke manier aan advies of extra informatie kan geraken. Maar uiteraard kan het ook simpelweg leuk zijn om je eigen ervaringen te delen zonder dat er problemen moeten zijn.
Hopelijk zijn hiermee al enkele vragen of problemen opgelost en kan u nog lange tijd genieten van de liefde en gekke streken van je konijnen.
- Computer
- Huis en Tuin
- Lifestyle
- Natuur en Wetenschap
- - Huisdieren
- - Wetenschap
- Toerisme
- Vrije tijd en hobby
Soorten en gebruik van badmutsen
Leer meer over de geschiedenis en evolutie van badmutsen en ontdek de voordelen ...
Wat is het nut van het fixeren van muren?
Het fixeren van muren is een handeling in het schilder klaar maken van muren die...
gouden tips voor mooi egaal geschilderde muren
Droom jij ook van een mooi afgewerkt interieur. Dan zal je niet kunnen ontkenne...
Op zoek naar je geluk , en hoe doelgerichte therapie je hierbij kan helpen. Twe...